Ψυχομετρικές Δοκιμασίες




Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες (τεστ) είναι εργαλεία, τα οποία συμβάλλουν στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων, της συμπεριφοράς, της συναισθηματικής κατάστασης και της προσωπικότητας ενός ατόμου. Κάθε ψυχομετρικό τεστ αποτελείται από «θέματα», τα οποία μπορεί να είναι ερωτήσεις προς απάντηση, προβλήματα προς επίλυση ή έργα προς εκτέλεση, όπως η αναπαραγωγή μιας ζωγραφιάς, η συμπλήρωση ενός παζλ κτλ. Υπάρχουν ειδικές κλίμακες που μετρούν επιμέρους σκέψεις, διαθέσεις και συμπεριφορές (πχ. ψυχαναγκασμούς) και γενικές κλίμακες που μετρούν ευρύτερες διαταραχές (πχ. κατάθλιψη, άγχος). Άλλες είναι αυτοσυμπληρούμενες από τους ενδιαφερόμενους και άλλες συμπληρώνονται από τον παιδοψυχολόγο. Υπάρχει πληθώρα ψυχομετρικών δοκιμασιών, που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη  όπως: νοημοσύνης, προσωπικότητας, σχολικών επιδόσεων, δεξιοτήτων, στάσεων, προτιμήσεων, αξιών, ενδιαφερόντων κ.α. 



Ο σκοπός των ψυχομετρικών δοκιμασιών είναι να βοηθήσουν στην διάγνωση ψυχολογικών προβλημάτων καθώς και στον εντοπισμό της θεραπείας που είναι περισσότερο κατάλληλη για κάθε παιδί ή έφηβο. Για τη συνολική κλινική εικόνα ενός παιδιού δίνεται έμφαση όχι μόνο στα τεστ, αλλά και στην ψυχολογική συνέντευξη με τον εξεταζόμενο. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το παιδί και τον έφηβο, λαμβάνεται υπόψη το αναπτυξιακό και ψυχολογικό ιστορικό, αφού προηγηθεί συνέντευξη με τους γονείς.

Μετά την αξιολόγηση πραγματοποιείται αναλυτική ενημέρωση των γονέων, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις - συμβουλές για το μέλλον και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, την ένταξη του παιδιού/εφήβου σε πρόγραμμα παρέμβασης.